Fråga 2017/18:569 Konsumentskydd vid köp av smartphone

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I dag beräknas hela nio av tio svenskar använda en smartphone. Förutom att ringa och skicka sms används våra telefoner i dag också till att arbeta, uträtta ärenden, surfa och skicka mejl. Den tekniska utvecklingen har gått fort de senaste åren, och våra smartphones används numera dagligen av de allra flesta och används därför av många i betydligt större utsträckning än datorer.

Att köpa en smartphone är i dag en investering som är förknippad med en stor kostnad för många hushåll, då de flesta familjemedlemmar numera äger en egen smartphone. Vid köp av en smartphone räknar man naturligtvis därför med en lång livslängd och med att konsumentskyddet är starkt. Nyligen har vi dock kunna ta del av uppgifter där det framkommer att prestandan av olika orsaker medvetet har sänkts på vissa äldre smartphones. Ett stort antal svenskar kan alltså ha köpt en produkt som senare medvetet har försämrats utan att de har informerats om det före köpet.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Anser statsrådet att konsumentskyddet i dag är tillräckligt starkt vid köp av smartphones och, om så inte är fallet, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med problemet med smartphones som försämras efter köpet?