Fråga 2017/18:568 Levande djur i konsumentköplagstiftningen

av Kristina Yngwe (C)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Våren 2017 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen gällande levande djur i konsumentköplagstiftningen. Bakgrunden till tillkännagivandet är den problematik som många företagare upplever vid försäljning av hästar men också andra djurslag, då regelverket för reklamation i dag är detsamma för en brödrost eller hårtork som för en häst eller hund. Vid reklamation ligger i dag ansvaret på säljaren att bevisa att djuret inte led av dolda fel vid försäljningstillfället, vilket kan få för säljaren mycket kostsamma och jobbiga konsekvenser. Detta utgör i dag en hämsko inte minst för hästnäringen, som är en viktig näring för Sverige. Regeringen fick därför i uppdrag att arbeta för att reglerna vid köp av levande djur ska förändras så att de blir mer ändamålsenliga.

På EU-nivå pågår just nu processer kring detta regelverk. Inom Europaparlamentet pekar mycket på att det finns en uppslutning bakom ett förändrat regelverk; bland annat finns förslag om att undanta levande djur från regelverket. Även kommissionen uppges ställa sig positiv till en förändring. I detta läge är det därför av mycket stor vikt att den svenska regeringen aktivt driver frågan i ministerrådet.

Min fråga till statsrådet Heléne Fritzon är därför:


 

På vilket sätt agerar statsrådet och regeringen på EU-nivå för att regelverket vid köp av levande djur ska förändras och bli mer ändamålsenligt?