Fråga 2017/18:563 Restaureringen av Hornborgasjön

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I december 2017 presenterades Naturvårdsverkets utredning av Hornborgasjöns restaurering. Syftet med restaureringen var att göra Hornborgasjön till en levande fågelsjö. Utredningen har därför tittat på restaureringens konsekvenser för fågellivet, turismen och lantbruket.

Restaureringen av Hornborgasjön är ett av Sveriges största miljöprojekt. Det är viktigt när samhället gör så stora förändringar att man verkligen utvärderar och drar lärdom av utvecklingen samt rättar till eventuella felaktigheter.

Naturvårdsverkets utvärdering visar att resultatet av restaureringen har varit bristande på ett flertal punkter. Bland annat har lantbrukare problem med att bruka den mark som skadades genom restaureringen. Enligt utvärderingen har andelen åker- och skogsmark minskat. Den tillhörande intervjustudien visar även att ett flertal lantbrukare upplever att förutsättningarna för att bedriva lantbruk har försämrats.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att förbättra situationen för de drabbade lantbrukarna i området kring Hornborgasjön?