Fråga 2017/18:560 Regeringens feministiska utrikespolitik rörande protesterna i Iran

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

En bild säger mer än tusen ord. De senaste dagarna har en bild på en kvinna som stolt trotsar slöjtvånget i Iran spridits på sociala medier. Efter ett videoklipp har detta blivit en av flera symboler för den pågående frihetskampen i det land som ända sedan mullornas maktövertagande präglats av såväl omfattande förtryck av oppositionella och minoriteter som av kränkningar av kvinnors grundläggande fri- och rättigheter.

Regeringen har flera gånger påpekat att Sverige är världens första regering med en utpräglat feministisk utrikespolitik, och ministern återkommer ofta till att man till följd av detta satsar på att stärka utsatta kvinnors situation runt om i världen. Av den anledningen blir undertecknad tillsammans med många andra förvånad över den tystnad som råder när det gäller regeringens närmast totala avsaknad av uttalanden gällande kvinnors situation i Iran, ett land där det råder slöjtvång och där lagarna präglas av begränsningar av kvinnors grundläggande fri- och rättigheter. I stället för att tydligt uttrycka sitt stöd för de kvinnor som trotsar slöjtvånget och står upp för sådant som vi i Sverige ser som självklart minns vi hur en svensk regeringsdelegation, med främst kvinnliga deltagare, legitimerade detta förtryck genom att själva åka till Iran iklädda just slöja när de skulle föra handelssamtal med den brutala regimen.

Nu uppges den modiga kvinna som trotsade slöjtvånget och således blev en symbol för den iranska frihetskampen ha gripits av den iranska regimen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström: 

 

Hur ser utrikesministern och den svenska regeringen på det iranska slöjtvånget, och avser ministern att vidta några åtgärder för att stötta de kvinnor som nu protesterar mot det omfattande kvinnoförtrycket i landet?