Fråga 2017/18:558 Åtgärder mot otillbörlig påverkan

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

En riksdagsledamot och central representant för ett av regeringspartierna har nyligen riktat allvarliga anklagelser mot det egna partiet gällande att ledande företrädare för partiet skulle ha tagit emot olika typer av gåvor från en utländsk ambassad. Att värdera sådana uppgifter enbart baserat på medierapporteringen och uppgifter från en enskild person är självfallet svårt, men påståendena kommer från en av partiets riksdagsledamöter och kan därför inte lättvindigt avfärdas.

Om uppgifterna visar sig stämma, helt eller delvis, kan det inte uteslutas att det handlar om otillbörlig påverkan, vilket i så fall måste betraktas som synnerligen allvarligt.

Det yttersta ansvaret för regeringens integritet – och därmed för att säkerställa att otillbörlig påverkan inte sker gentemot ledande företrädare för något regeringsparti – har dock statsministern själv.

Om otillbörlig påverkan har förekommit riskerar det att skada förtroendet både för regeringen i sin helhet och för Sverige som nation. Att statsministern vinnlägger sig om att alla fakta kommer upp på bordet borde därför vara självklart.

Med anledning av detta vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

På vilket sätt arbetar ministern för att säkerställa att det inte förekommer eller har förekommit otillbörlig påverkan, direkt eller indirekt, gentemot statsråden i regeringen?