Fråga 2017/18:547 Idrott för äldre

av Saila Quicklund (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Om fler äldre rör på sig kan samhället spara uppemot 80 miljarder kronor per år. Detta är något som lyfts fram av idrottsrörelsen och som vi moderater står bakom. Riksidrottsförbundet vill att man stärker stödet för att föreningar och förbund ska kunna öka sitt arbete med livslång idrott för alla, vilket skulle medföra såväl lägre hälso- och sjukvårdskostnader som en höjd livskvalitet och förbättrad folkhälsa.

Idrotten får årligen nästan 2 miljarder kronor från staten, för att främja idrott i en verksamhet som omsätter 3,2 miljoner människor och 650 000 ledare i 20 000 idrottsföreningar. Riksdagen har tidigare i år utvärderat statens stöd till idrotten och konstaterat att mer behöver göras för att stödet till idrotten bättre ska möta upp de idrottspolitiska målen.

I arbetet med att nå fler vuxna och äldre kräver idrottsrörelsen att stödet till idrotten utökas och förändras för att kunna utveckla föreningsidrott riktat mot vuxna och äldre. Moderaterna och Alliansen drev i regeringsställning igenom Idrottslyftet, vilket innebar att 500 miljoner kronor årligen satsades för att stimulera idrotten att nå fler. Därför vill vi att man skapar ett äldrelyft för att stimulera föreningar att ge även äldre människor möjlighet att utöva organiserad idrott. Vad regeringen vill göra konkret för att stimulera arbetet med att få fler vuxna och äldre att komma in i föreningsidrotten är ännu oklart.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser ministern att arbeta för att förändra statens stöd till idrotten för att kunna utveckla föreningsidrotten så att den når fler vuxna och äldre?