Fråga 2017/18:541 Ema och Köpenhamn

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Med anledning av det svar som regeringen lämnat på min fråga till statsrådet Ann Linde och som besvarats av socialminister Annika Strandhäll rörande om Sverige röstade på Köpenhamn i omröstningen kring placeringen av den europeiska läkemedelsmyndigheten Ema kommer en uppföljande fråga, och jag citerar ur socialministerns svar:

”För Sverige har det varit angeläget att EMA omlokaliseras till ett land som kan klara omlokaliseringen på ett tillfredsställande sätt i en miljö som garanterar en fortsatt framgångsrik verksamhet. Detta är särskilt viktigt för att inte riskera patientsäkerhet och folkhälsa för EU:s medborgare.”

Jag tolkar svaret som att regeringen därmed inte anser att Danmark och Köpenhamn har de rätta och önskvärda kvalifikationer som krävs för att Ema ska vara välfungerande och inte riskera patientsäkerheten. I så fall är detta djupt olyckligt och ett märkligt formulerat svar. Inte minst med tanke på att det finns över 200 läkemedelsföretag och 150 bioteknikföretag i Köpenhamnsområdet.

Sveriges relation till Danmark försämras genom regeringens agerande, och utvecklingen i Öresundsregionen tar ett steg tillbaka. Regeringen har även konsekvent vägrat att svara på hur Sverige röstade i omröstningens andra omgång.

Därför vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

På vilka grunder anser ministern att Köpenhamn saknar de kvalifikationer som krävs för att vara en tillfredsställande miljö och lokalisering för en europeisk myndighet som Ema?