Fråga 2017/18:540 Migrationsverkets upphandlingar

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sedan januari 2014 har fler än 250 000 nyanlända kommit till Sverige. FN:s flyktingorgan uppskattar att uppemot 65 miljoner människor var på flykt 2015, vilket är den högsta siffran någonsin. På kort tid har Migrationsverket varit tvunget att uppbringa boende till den stora flyktingvåg som har kommit till Sverige.

Migrationsverkets verksamhet finansieras gemensamt, och som statens myndighet har Migrationsverket uppdraget att verkställa de beslut som fattas av riksdagen och genomförs av regeringen. Det handlar om både enskilda asylärenden och upphandlingar. Dessa processer måste vara rättssäkra och transparenta.

Det finns uppgifter om att Migrationsverket kan ha gjort avsteg från regler och föreskrifter för offentlig upphandling. Felaktiga upphandlingar riskerar att leda till att skattebetalarna får betala långt mycket mer för boende och tjänster än vad som kan anses skäligt. Om det är så att våra regler inte är tillräckliga för att förhindra slöseri med skattebetalarnas pengar måste detta snarast åtgärdas!

Det är därför angeläget att regeringen ser till att dess expertmyndighet Migrationsverket öppet redovisar om man har valt att inte följa gällande lagstiftning för upphandlingar och vad skälen till detta i så fall har varit. Myndigheten bör också redovisa när detta har skett och till vilka kostnader samt vilka beslut som har legat till grund för att man har kringgått gängse regler.

Regeringen bör dessutom rapportera till riksdagen huruvida man har informerats om myndighetsbesluten som har fattats av Migrationsverket och, om detta inte har skett, vilka skälen är till detta.

Det ska noga värderas hur varje skattekrona används av myndigheterna. Skälen för eventuella undantag ska redovisas, och det måste säkerställas att hanteringen alltid sker på ett öppet och rättssäkert vis som håller för en offentlig granskning.

Med anledning av det ovan anförda bör därför regeringen och statsrådet Heléne Fritzon redovisa följande för riksdagen:

Vilka slutsatser drar statsrådet av ovan angivna uppgifter, och hur säkerställer statsrådet att Migrationsverket följer de regler, lagar och riktlinjer som gäller för upphandlingar?