Fråga 2017/18:539 Polisens vidareutbildning och bristande resurser

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har i dag en nationell polis- och trygghetskris. Läget är akut på många håll, och polisen går på knäna. Hög arbetsbelastning, för lite resurser och utredningar som läggs på hög är i dag mer regel än undantag ute i polisregionerna.

Dagens situation är oroande och behöver brytas. Poliserna behöver bli fler och resurserna öka om utvecklingen ska kunna vändas.

En konsekvens av bristande resurser hos polisen är att utbildningen och kompetensutvecklingen för poliser nu har blivit lidande. Många vittnar i dag om att det finns för få yttre befäl, och för att lösa problemet utses därför oerfarna polismän till yttre befäl utan tillräckligt med vidareutbildning. Det saknas även tillräckligt med instruktörer till skjutning, taktisk utbildning etcetera.

Eftersom antalet yttre befäl har minskat de senaste åren är det viktigt att de som jobbar i yttre tjänst har tillräckligt med utbildning och står väl rustade för att hantera svåra situationer. Annars riskerar vi att ha oerfarna poliser som ska leda en större insats, till exempel vid en terrorattack.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med den akuta situationen hos polisen med resursbrist och bristande utbildning?