Fråga 2017/18:534 Friskvårdsbidrag för ridning

av John Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Friskvårdsbidraget är ett skattefritt sätt för arbetsgivaren att subventionera medarbetarnas friskvårdsaktiviteter. Förutsatt att Skatteverkets regler följs är bidraget skattefritt för den anställde och avdragsgillt för arbetsgivaren. Det är möjligt för en arbetsgivare att bidra till personalens friskvård genom exempelvis styrketräning, fotboll, innebandy, tennis och tai-chi.

Dock faller aktiviteter som ridning utanför Skatteverkets definition av motion och friskvård trots sina erkänt goda effekter för kropp och hälsa. När det handlar om friskvårdsstöd till anställda är alltså dagens begränsningar godtyckliga.

Att motionsridning inte kan vara skattebefriad friskvård är dåligt motiverat i dagens lagtext. Det enda som finns föreskrivet är att exklusiva sporter utan fysisk ansträngning som kräver dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning inte ska omfattas av skattefriheten. Inget av detta går att applicera på hästsport. Tack vare de många ridskolor som finns i Sverige har ridningen blivit en sport för den breda allmänheten. Dessutom är ridningen den näst största handikappidrotten i Sverige, något som inte är att förringa.

Att ridning skulle omfattas av friskvårdsbidraget var även ett av Socialdemokraternas vallöften 2014.

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern och regeringen att ändra reglerna så att ridning kan omfattas av friskvårdsbidraget?