Fråga 2017/18:525 Felaktig visumhantering på svenska ambassader

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nyligen rapporterades i medierna att två personer på den svenska ambassaden i Iran har stängts av från sina tjänster efter misstankar om felaktig visumhantering. I det konkreta fallet pågår fortfarande en utredning, men exemplet förefaller inte vara unikt. Det har tidigare rapporterats om oegentligheter i visumhanteringen vid andra svenska ambassader, vilket reser frågan om huruvida det förekommer liknande utredningar på fler ambassader. Det har också förekommit uppgifter om sajter som påstår sig att mot betalning kunna ordna visum, exempelvis genom kontakter på ambassader.

Varje fall om misstänkt felaktig visumhantering är naturligtvis allvarligt, inte bara i sak utan också för att det riskerar att skada trovärdigheten hos svenska myndigheter. Dessutom finns det en säkerhetsaspekt eftersom det finns risk att vi får in farliga människor i Sverige som har fått visering på felaktiga grunder.

Eftersom flera misstänkta fall har rapporterats förefaller det vara rimligt att göra en kartläggning av läget på samtliga svenska ambassader som är eller skulle kunna vara berörda och att samtidigt säkerställa att det finns tillfredsställande rutiner för att upptäcka eventuella oegentligheter.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen för att säkerställa dels en fungerande och rättssäker visumhantering vid samtliga svenska ambassader, dels rutiner för att upptäcka eventuella oegentligheter?