Fråga 2017/18:519 Korruption i EU-landet Rumänien

av Birgitta Ohlsson (L)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

December månad har kantats av manifestationer i Rumänien för att uppmärksamma korruptionen i landet. Fenomenet och anklagelserna kring detta är på intet sätt nya, utan landets problem på denna front är väldokumenterade i EU-sammanhang. Rumänien är ett av EU:s mest korrupta länder. Detta samtidigt som Rumänien är ett av de EU-länder som, på grund av sin ekonomiskt tuffa situation, erhåller mest EU-medel ur sammanhållningsfonderna för regional utveckling.

I Rumänien växer nu i civilsamhället och bland oppositionspartier en stor oro över att landet är på väg att backa i kampen mot den utbredda korruptionen. I landets parlament har lagändringar diskuterats som enligt många kan komma att öka politikernas inflytande över rättsväsendet och därmed påverka domare och åklagare. Just nu utreds flera högt uppsatta politiker för diverse former av korruptionsbrott. Kritiker menar att de förslag som diskuteras i Rumänien kan göra det enklare att komma undan med korruption.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

På vilket sätt kommer statsrådet att verka för att beivra korruptionen i Rumänien och skarpare granska att inte EU-medel försnillats?