Fråga 2017/18:512 Migrationsverkets uppföljning vid misstankar om köpta asylberättelser

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sveriges Radios Ekot har den 12 december avslöjat förekomsten av handel med falska asylberättelser via internet. Genom kontakt med försäljare har Ekot blivit erbjudna en påhittad historik på internet, som framställer den sökande som regimkritiker samt ger rådgivningssamtal och bakgrundsbevisning för att kunna lägga fram en fiktiv asylberättelse till Migrationsverket. Enligt Sveriges Radio finns det ett flertal internetsidor som vänder sig till olika nationaliteter i syfte att sälja falska asylberättelser.

Sveriges Radio uppger att Migrationsverket inte har något systematiskt arbete för att följa upp misstankar om köpta asylberättelser. Migrationsverket saknar även statistik över misstänkta fall av falska asylberättelser, vilket gör att det inte finns någon kännedom om omfattningen av handeln med dessa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka Migrationsverkets arbete och kunskaper om falska asylberättelser, i syfte att säkerställa att uppehållstillstånd beviljas baserat på skyddsskäl och inte falska uppgifter?