Fråga 2017/18:511 Outredda brott

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har i dag en nationell polis- och trygghetskris. Brottsligheten har blivit grövre, och den upplevda otryggheten i samhället har ökat, liksom antalet utsatta områden.

Polisen går på knäna, och även antalet outredda brott ökar nu på många håll i landet. I landet som helhet har antalet outredda brottsutredningar ökat med 1,3 procent jämfört med förra året, och situationen är ytterst ansträngd i flera polisregioner.

På grund av resursbrist, för få poliser och hög arbetsbelastning kommer nu allt fler vittnesmål om att utredningar läggs på hög. Bara i södra Stockholm har det nyligen framkommit uppgifter om att det ligger 50 anmälda våldtäkter outredda på grund av resursbrist och att man tvingas prioritera annan brottslighet. I samtliga fall har det funnits en gärningsman utpekad.

Situationen är oroande, och för att vända utvecklingen behövs det nu krafttag. För att fler brott ska klaras upp krävs det reformer för att stärka svensk polis. Poliserna behöver bli fler och lönerna öka. Polisens organisation behöver även effektiviseras för att stärka polisens fokus på kärnuppgiften att ingripa mot, utreda och klara upp brott.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att komma till rätta med det ökande antalet outredda brott, och i så fall när?