Fråga 2017/18:51 Arbetsförmedlingens förändringsresa

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsförmedlingen (AF) har det lägsta förtroendet av samtliga myndigheter i riket. Arbetsmarknads- och etableringsministern har haft som ambition att vända myndighetens nedåtgående tillitstrend med en ”förändringsresa”, och ansvarig generaldirektör lovade våren 2014 i Sveriges Radios lördagsintervju (den 26 april 2014) att förtroendet skulle vända inom tre år. Nu har det som bekant gått mer än tre år.

De senaste månaderna har det visat sig vad denna ”förändringsresa” har betytt i praktiken och det finns nu ingenting som tyder på att tilliten kommer att öka. Tvärtom har det uppdagats tydliga internorganisatoriska problem med skandalerna kring coachföretaget Gaia Leadership. Det har handlat om tveksamma vänskapsupphandlingar och lika tveksamma tvärpsykologiska metoder.

Senast i dagarna visar medierapportering i Dagens industri att hundratals miljoner kronor har lagts på såväl lyxkonferenser som mer eller mindre otydliga mindfulnessövningar i stället för att personalen på AF tillåts sköta sitt viktiga arbete.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vad gör ministern för att reda ut de uppenbara internorganisatoriska problemen på Arbetsförmedlingen?