Fråga 2017/18:505 Vattendirektivets påverkan på bostadsbyggandet

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Sverige genomför direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (ramdirektivet för vatten), och det är regeringens uppgift att tillse efterlevnaden av den så kallade Weserdomens krav, som anger vad som ska anses utgöra en försämring av status i en ytvattenförekomst och skyldigheten för stater att inte godkänna projekt som kan medföra en sådan försämring.

Sveriges Kommuner och Landsting och Svenskt Näringsliv med flera uttrycker en oro över att det utöver att påverka framtiden för olika former av småskalig vattenverksamhet, dämmen, dikningsföretag och vattenkraftverk även kan hindra planering och byggande av nya bostäder. Det finns länsstyrelser som nu återvisar planer med hänvisning till det pågående arbetet med Weserdomen. Det sista vi behöver nu är ytterligare osäkerhet kring bostadsbyggandet och andra för samhället viktiga investeringar, såsom företagsetableringar, ny infrastruktur, hantering av dagvatten etcetera.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Är det statsrådets avsikt att verka för att implementeringen av ramdirektivet för vatten sker på ett sådant sätt att bostadsbyggandet inte ytterligare försvåras och fördyras?