Fråga 2017/18:504 Sexualbrott

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet är en dyster läsning på många sätt. Allt fler uppger nämligen att de har utsatts för brott, och ökningen har nu nått skrämmande höga nivåer.

I trygghetsundersökningen för 2017 uppger till exempel 15,6 procent av de tillfrågade att de året innan utsatts för misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri eller trakasserier. Det är den högsta nivån sedan trygghetsmätningen startade 2006.

Speciellt sexualbrotten sticker ut och har ökat kraftigt. I undersökningen uppger 2,4 procent att de utsatts för sexualbrott 2016, jämfört med 1,7 procent 2015. Det motsvarar en ökning på drygt 180 000 personer. De allra flesta av dem är kvinnor, och 4,1 procent av kvinnorna uppger att de utsattes för dessa brott 2016.

Utvecklingen är oroande och det behövs nu kraftfulla åtgärder för att vända den. Ökningen är dessutom så pass stor att det inte bara kan handla om fler anmälningar utan sannolikt också en faktisk ökning av antalet sexualbrott.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att komma till rätta med den stora ökningen av antalet brott i allmänhet och sexualbrott i synnerhet?