Fråga 2017/18:498 Kravet på danstillstånd

av Jenny Petersson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kravet på danstillstånd finns i ordningslagen sedan 1956. Det var då danstillställningar, alkoholkonsumtion och okontrollerade möten mellan unga män och kvinnor som låg bakom införandet av tillståndet. Inte så modernt tänk i dagens samhälle kan tyckas. Men utan danstillstånd kan pub- eller restaurangägare straffas om gästerna bjuder upp till spontandans.

En enig riksdag vill avskaffa danstillståndet. Men regeringen har ännu inte agerat. Det verkar inte heller finnas någon ambition eller tidsplan från regeringens sida. Frågan är om vi tillåts dansa in det nya året eller inte.

Regeringen har tidigare blivit uppmärksammad på att frågan inte rör på sig. Men inget händer och inga svar ges på när danstillståndet kommer att avskaffas, detta trots skriftliga frågor och ett tillkännagivande som ligger och dammar på någons hylla.

Regeringen borde ta mer seriöst på tillkännagivandet från Sveriges riksdag och se till att verkställa majoritetens beslut. Avskaffa danstillståndet och förenkla både för företagare och för glada människor med dans i benen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Har ministern och regeringen som ambition att avskaffa kravet på danstillstånd riksdagsåret 2017/18 eller när kan vi se en lagändring på plats?