Fråga 2017/18:497 Mänskliga rättigheter i Iran

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Jag har tidigare i olika sammanhang tagit upp frågan om hur rättssystemet i Iran fungerar och påpekat att det har stora brister när det gäller respekten för människoliv. Ett skrämmande exempel på hur illa det är ställt gäller Ahmadreza Djalali, läkare och forskare på Karolinska Institutet. Han sitter uppenbart oskyldigt anklagad och är dömd till döden för spioneri. Han hotas med avrättning vilken dag som helst.

Ahmadreza Djalali överklagade domen till högsta domstolen i Iran. Den 9 december meddelades hans advokat att domen kvarstår efter ett summariskt beslut från högsta domstolen där försvaret inte getts någon möjlighet att yttra sig, enligt Amnesty International. Domstolens agerande utgör en uppenbar kränkning av rätten till en rättvis rättegång och rätten till liv, enligt Amnesty International, som också menar att Ahmadreza Djalali torterats till att erkänna brottet.

Djalalis fru Vida Mehrannia har i sin förtvivlan vänt sig till mig och bett mig och oss att försöka göra något. Vida lever, som statsrådet vet, i Sverige. Hon skriver att hon och barnen, som nu fått veta vad som sker med deras pappa, lider förfärligt.

Den iranska regimen är inte känd för att hysa någon större respekt för mänskliga rättigheter. Man dömer människor till döden för tämligen lindriga förseelser. Men inte nog med det, man dömer också människor till hårda straff på lösa grunder.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förmå den iranska regimen att utveckla ett rättssystem som respekterar mänskliga rättigheter och förhindrar att fler drabbas på samma sätt som Ahmadreza Djalali?