Fråga 2017/18:477 Snöskoterleder

av Lars Beckman (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Det finns många snöskoterägare i Sverige, och det är viktigt att det finns skoterleder att köra på. Snöskoterleder borde vara en del av infrastrukturen i Sverige. Det underlättar för snöskoterförarna, och det värnar också vår mark och natur när snöskotrar kör på leder i stället för på andra platser. I dag sköts underhållet helt ideellt av många skoterklubbar och/eller med små driftsbidrag från enskilda kommuner. Bara i Sandviken finns det cirka 1 700 snöskoterägare – snöskoterleder är alltså mycket viktiga för många. Det finns enligt uppgift inte någon nationell standard för märkning av snöskoterleder, utan det är en frivillig standard som det är upp till varje klubb att använda. Det vore självklart önskvärt med en nationell standard.

MP-S-regeringen har nu aviserat att man tänker skapa ”gröna jobb” för främst nyanlända och långtidsarbetslösa, där man söker arbetsuppgifter som inte utförs av andra. En lämplig insats vore då att under de närmaste åren i detta arbetsmarknadsprojekt göra kraftfulla insatser för att rusta upp snöskoterlederna i Sverige. Men regeringen borde även ta fram en mer långsiktig plan för hur snöskoterlederna i Sverige ska få en hållbar och långsiktig finansiering med ett återkommande underhåll.

Jag vill ställa följande fråga till miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit under den här mandatperioden för att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för finansieringen och underhållet av snöskoterleder i Sverige?