Fråga 2017/18:476 Svenska Spels framtid på en licensmarknad

av Isabella Hökmark (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Arbetet med att ta fram en ny spelpolitik går snart i mål. Efter att ha drivit på om behovet av en ny, licensbaserad spelpolitik ser vi fram emot det förslag som regeringen väntas komma med under början av nästa år.

Den 7 december höll kulturutskottet en utfrågning om den nya spelpolitiken. Det går att notera att samtliga aktörer ligger i startgroparna när det gäller att anpassa sig efter de nya förhållanden som kommer att råda med den nya spellagstiftningen.

Den enskilt största aktören på den svenska spelmarknaden, statligt ägda Svenska Spel, har pekat på att deras marknadsandel under en tid har minskat. Svenska Spels vd Lennart Käll var i mitt tycke tydlig med att Svenska Spel vid införandet av den nya spellagstiftningen aktivt kommer att arbeta för att slå sig in på onlinespelmarknaden när det gäller de spel som man anser att kunderna vill ha.

Detta väcker frågor om hur rimligt det är att staten äger spelmarknadens just nu största företag samtidigt som man sätter reglerna för den svenska spelmarknaden. Spelutredningens förslag gör gällande att Svenska Spel ska delas upp i en konkurrensutsatt del och en del som bland annat har exklusiva rättigheter. Regeringen var tydlig i sitt direktiv till spelutredningen: Man bör överväga om staten ska äga och styra spelbolag.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

Hur ser statsrådet på möjligheten att avyttra den konkurrensutsatta del av AB Svenska Spel som föreslås vara en aktör på den nya svenska spelmarknaden?