Fråga 2017/18:475 Förhör med återvändande IS-krigare

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

År 2014 uppskattade Säpo att runt 300 svenska medborgare hade rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till Islamiska statens så kallade kalifat. Nu beräknar man att uppemot 170 av dessa har återvänt till Sverige. Trots risken att många av dessa, kanske samtliga då de har varit anslutna till världens mest brutala terrororganisation, har begått brott saknas i dag bevis för detta.

Säpo har som ambition att prata med alla återvändare, men det finns inget de kan göra om en återvändare nekar till ett samtal då ett sådant nämligen är helt frivilligt. Undertecknad har i likhet med många andra vid ett flertal tillfällen efterfrågat en hårdare lagstiftning på detta område, och SD har vid ett flertal tillfällen ifrågasatt regeringens arbete med att säkra vår trygghet och straffa dem som har anslutit sig till terrorsekten.

Vad vi nu riskerar att se är att de forna islamistkrigarna kan återvända till samma miljöer som de befann sig i före sin resa. Terrorforskaren Magnus Ranstorp har även vittnat om att de då kan få en veteranstatus jämförbar med ”rockstjärnor”, vilket på så sätt ytterligare kan påverka radikaliseringen i en negativ riktning.

Med hänvisning till det ovanstående önskar jag att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svarar på följande fråga:

 

Avser ministern och regeringen att möjliggöra för Säpo att föra samtal med återvändande terrorister, oavsett om de är misstänkta för brott eller inte, och vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att skapa förutsättningar för Säpo att arbeta effektivare?