Fråga 2017/18:474 Biståndet till den palestinska myndigheten

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Under veckan har vi fått läsa om de fruktansvärda attackerna som har skett mot synagogor i Göteborg och Malmö. Vi har även fått höra hur en antisemitisk demonstration har ägt rum i Malmö, där man ropade slagord om att judar skulle dödas och om att man skulle påbörja en tredje intifada.

Antisemitismen i Sverige gror, och det har den tyvärr gjort länge. Man kan med rätta fråga sig vad det är som gör att den ökar och vad regeringen gör för att vända denna trend. Kan det vara så att regeringen har ett visst ansvar för att den har ökat de senaste åren i takt med att fler människor, inte minst palestinier, har valt att flytta till vårt land?

För undertecknad är svaret självklart. Regeringen har ett stort ansvar för detta, vilket gör att det känns en aning smaklöst när företrädare för densamma går ut och fördömer dessa dåd. Det bistånd som den svenska regeringen ger till den palestinska myndigheten går indirekt till att betala löner för dömda terrorister och till spridningen av grov antisemitism.  Antisemitismen i områden som kontrolleras av den palestinska myndigheten sprider sig av naturliga skäl även till Sverige i takt med att palestinier flyttar till vårt land.

Biståndsministerns partivän Emma Nohrén sa i ett replikskifte med undertecknad under utrikesutskottets biståndsdebatt i förra veckan att ett bistånd inte ska vara villkorslöst.

Min fråga till statsrådet Isabella Lövin är därför följande:

Vilka villkor har statsrådet och regeringen ställt för de utbetalningar som görs till den palestinska myndigheten, och avser man att se över de utbetalningar som har gjorts för att säkerställa att de inte har använts felaktigt?