Fråga 2017/18:473 Höjda farledsavgifter

av Roland Utbult (KD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfartsverket har beslutat att farledsavgifterna ska höjas vid årsskiftet. Många av remissinstanserna var kritiska till förslaget, men det verkar Sjöfartsverket inte ha lyssnat på över huvud taget. En mycket allvarlig konsekvens av Sjöfartsverkets beslut är att sjöfartens konkurrenskraft äventyras. I förlängningen drabbar det svensk industri när det gäller såväl export som import.

Men även miljön påverkas negativt, eftersom gods kommer att flyttas över från sjöfart till landsväg, tvärtemot regeringens intentioner. Miljöincitamenten borde i stället förstärkas. Den utformning som systemet ser ut att få kommer inte att påskynda utvecklingen av grönare transporter till sjöss; det ger för lite att investera i till exempel LNG.

Genom de avgifter som pålagts sjöfarten under 2017 och de nya avgifter som är planerade att påbörjas den 1 januari 2018 beräknas sjöfartens extra kostnader hamna på ca 200 miljoner kronor per år.

Regeringen skriver sina regleringsbrev till de statliga myndigheterna i december varje år.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

På vilket sätt ämnar statsrådet genom sitt regleringsbrev till Sjöfartsverket påverka myndigheten att ompröva sitt beslut om höjda farledsavgifter?