Fråga 2017/18:472 Bedrägerier kopplade till bilägande

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Problemet med så kallade bilmålvakter är fortsatt stort, trots den lagskärpning som gjordes år 2014. En bilmålvakt är en person utan några ekonomiska medel, som står registrerad som ägare till hundratals, ibland till och med tusentals bilar.

Enligt Transportstyrelsen måste den nya ägaren ha ett svenskt personnummer för att bilen ska kunna registreras vid ett ägarbyte. Problemet är att om personen saknar personnummer går det även bra med ett så kallat samordningsnummer. Enligt Skatteverket fås detta genom att personen i fråga skickar in en blankett. Även Transportstyrelsen kan beställa ett sådant nummer från Skatteverket som sedan tilldelar bilägaren numret. Varken Transportstyrelsen eller Skatteverket kontrollerar om de personuppgifter som bilägaren anger vid ansökan är riktiga. Ansökningsprocessen kräver heller inga personliga möten. När Sveriges Radio granskade processen i februari 2017 hade minst ett femtiotal personer med felaktiga identiteter och samordningsnummer registrerats som bilägare. Sex av dessa personer stod som ägare till över 1 000 bilar.

Problemet är att det finns flera fall där personer med samordningsnummer som har ansökt om att bli registrerade som bilägare antingen är bilmålvakter eller ingår i kriminella nätverk som använder bilarna för att transportera stöldgods.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att stävja problematiken kring användandet av samordningsnummer vid registrering av fordonsägarbyte?