Fråga 2017/18:47 Oförsäkrade läkemedel utan information till patient

av Jenny Petersson (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Jag har tidigare i en skriftlig fråga efterfrågat vad regeringen och ansvarigt statsråd gör för att komma till rätta med de patienter som får oförsäkrade läkemedel utan att informeras om detta.  Inget har gjorts och fortfarande saknas det svar på denna viktiga fråga angående patientsäkerhet och oförsäkrade läkemedel.

Sverige var först med att inrätta en försäkring för personer som skadas vid läkemedelsanvändning. Läkemedelsförsäkringen utgör ett frivilligt åtagande från läkemedelsbolagens sida. Den patient som i samband med sjuk- och hälsovård har drabbats av en läkemedelsbiverkan till följd av ett i Sverige utlämnat läkemedel som omfattas av försäkringen kan få ersättning för personskada.

De flesta leverantörer av läkemedel i Sverige är anslutna till läkemedelsförsäkringen, vilket ger ett skydd för patienten. Även om nästan all läkemedelsomsättning i Sverige omfattas av läkemedelsförsäkringen såldes det under år 2012 ca 349 000 oförsäkrade förpackningar på apotek inom läkemedelsförmånen. Det rör sig sannolikt om fler förpackningar i dag.

Det kan bli en dyster överraskning för en patient som går in på ett apotek med ett recept på ett läkemedel som omfattas av läkemedelsförsäkringen och kommer ut med ett som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen och som inte vet om detta och inte har informerats om risker och möjliga konsekvenser.

Framför allt anser jag att detta är ett problem när ett oförsäkrat läkemedel blir utvalt till periodens vara av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Rimligtvis borde patienter ha möjlighet att kunna välja ett annat utbytbart, försäkrat läkemedel inom förmånen. Skyddet vid läkemedelsskada är en viktig patientsäkerhetsfråga.

I dag finns det ingen informationsskyldighet som skyddar och stärker patientens konsumentmakt. Sverige ska måna om patienternas säkerhet. För att kunna göra kloka val måste vi vara informerade om konsekvenserna av detta.

Patientsäkerheten kräver att patienter ges möjlighet att känna till vilka läkemedel som har ett omfattande försäkringsskydd och vilka som inte har det. Frågan utreddes i en statlig utredning för ungefär fyra år sedan men därefter har inget hänt, inga beslut är tagna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser socialministern och regeringen att göra för att komma till rätta med att patienter får oförsäkrade läkemedel utan att informeras om detta?