Fråga 2017/18:469 Mål för forskning och utveckling

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I regeringens proposition Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft lyder ett av delmålen: Sverige ska vara ett internationellt attraktivt land för investeringar i forskning och utveckling. De offentliga och privata investeringarna i forskning och utveckling bör även fortsatt överskrida EU:s mål.

Detta är ett mål som för närvarande betyder att en medlemsstats privata och offentliga investeringar i forskning och utveckling (FoU) ska uppgå till 3 procent av bnp.
På regeringens hemsida (http://www.regeringen.se/sverige-i-eu/europa-2020-strategin/overgripande-mal-och-sveriges-nationella-mal/) står emellertid att läsa att de offentliga och privata investeringarna i FoU ska uppgå till ungefär 4 procent av BNP år 2020. En sida som är uppdaterad så sent som den 15 augusti 2017. Sammantaget blir detta högst förvirrande. Vilket mål är det egentligen som gäller? Samtidigt är det högst väsentligt att det blir klarlagt vilken ambitionsnivå som regeringen har i denna viktiga fråga.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilket av de redovisade målen arbetar statsrådet och regeringen mot då det gäller privata och offentliga investeringar i FoU?