Fråga 2017/18:467 Kvalitetsmätning inom vård och omsorg

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Vinstregleringar är nödvändiga, menar den särskilde utredaren för Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu. Utredaren anser att det är för svårt att mäta och följa upp kvaliteten i vården och andra delar av välfärden. I praktiken dömer därmed Ilmar Reepalu och utredningen ut kvalitet som ett sätt att styra svensk hälso- och sjukvård. Inget är mer fel, och det leder tankarna i fel riktning när det gäller arbetet med att stärka kvaliteten och därmed utveckla vården och välfärden.

I den svenska hälso- och sjukvården finns en lång tradition av att mäta och följa upp kvalitet. De medicinska kvalitetsregistren, som drivs och utvecklas med data från vårdgivarna och vårdens egna professioner och används i forskningen, utvecklar den svenska hälso- och sjukvården och leder till förbättrade medicinska resultat. Att mäta och följa upp sina resultat är en avgörande faktor i vården och inom den medicinska forskningen.

Upplevd kvalitet är subjektivt. Det kan variera högst avsevärt från människa till människa. Kvalitet är därmed inte ett enkelt eller självklart begrepp, utan kvalitet bör definieras noggrant i systematisk samverkan mellan olika intressenter. Patientupplevd kvalitet i vården påverkas av många olika faktorer. Det gäller att vara lyhörd och intresserad av att lyssna på vad patienterna anser om vården och bemötandet.

Kvalitetsuppföljning är en viktig del av kvalitetsutmaningen. Socialstyrelsen ställer krav på att det ska finnas ett ledningssystem för ett systematiskt kvalitetsarbete. Det framgår av föreskrifter från nämnda myndighet. Dessa föreskrifter ska tillämpas inom hälso- och sjukvården. Därtill byggs olika kvalitetsregister ut i syfte att kunna följa upp och utveckla kvaliteten inom vården.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

Vilken analys gör ministern av Välfärdsutredningens slutsats att det är för svårt att mäta kvalitet, och vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stärka uppföljningen av kvalitet inom vården och omsorgen?