Fråga 2017/18:460 Högre utbildning inom offentlig upphandling

av Maria Plass (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Marknaden för offentlig upphandling uppgår till över 600 miljoner kronor årligen, och det vilar ett tydligt ansvar på kommuner, landsting och andra upphandlande myndigheter att förvalta skattebetalarnas pengar på bästa sätt. För den enskilda myndigheten handlar det om att balansera värden som kostnadseffektivitet och kvalitet med diverse andra strategiska mål som exempelvis social och miljömässig hållbarhet.

Det finns redan i dag mycket kunskap och yrkeserfarenhet inom upphandlingsområdet men givet både upphandlingsmarknadens omfattning och behovet av att på bred front ytterligare förstärka upphandlingskompetensen hos många myndigheter så finns det god anledning att se över hur fler kan skaffa utbildning inom upphandlingsområdet.

I dag finns det kortare kurser som vänder sig till personer inom ramen för yrkesrollen offentlig upphandlare men det behövs även specialinriktning inom existerande universitets- och högskoleutbildningar eller som akademiska påbyggnadskurser för yrkesverksamma inom området.

I vårt grannland Norge diskuteras frågor om kompetensförsörjning och utbildning flitigt, och man tar nu krafttag för att förbättra möjligheterna till såväl utbildning som forskning inom upphandlingsområdet. Man står till exempel nu inför en offensiv högskoleutbildning inom upphandlingsområdet där Anskaffelseakademin lyfter frågan till akademisk nivå. Utöver att organisera utbildning på akademisk nivå planeras det för 12–15 doktorander som ska bedriva forskning på området.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att forskning och utbildning inom upphandlingsområdet ska komma på plats på akademisk nivå enligt ovan?