Fråga 2017/18:46 Flytten av Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen har nyligen meddelat att man avser att flytta Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) från Solna till Katrineholm. Detta trots att myndigheten, dess ansvarsområden och kompetens så sent som 2008 stärktes via sammanslagningen av Strålskyddsinstitutet och Statens kärnkraftinspektion. Tidigare erfarenheter av myndighetsflyttar är inte heller alltid särskilt positiva utan visar att flyttar kan riskera att få en hämmande effekt på myndighetens kompetens och attraktionskraft. Det har hänt att många medarbetare väljer att inte flytta med myndigheten och därmed uppstår en risk för tapp i kompetens och erfarenhet.

Strålsäkerhetsmyndigheten har ett viktigt uppdrag att arbeta med bland annat reaktorsäkerhet. För det krävs solid kunskap och erfarenhet. Med en flytt av myndigheten finns det en risk för att myndigheten tappar sådan kritisk kompetens.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka risker för förlorad kritisk kompetens inom myndigheten har statsrådet identifierat med en omlokalisering av Strålsäkerhetsmyndigheten från Solna till Katrineholm?