Fråga 2017/18:454 Sandsugningen i Östersjön

av Magnus Manhammar (S)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har på regeringens uppdrag undersökt möjligheterna att sandsuga i svenska vatten och föreslår möjlig utvinning ur sandrev utanför Falsterbo, Ystad och Karlskrona samt i Bottenviken.

Sandsugning, alltså utvinning av sand och grus under vattenytan, till havs är en rovdrift som är livsfarlig för havsmiljön. Erfarenheterna från sandsugning i Öresund är utbredda bottnar utan liv och förstörda fiskbestånd. I känsliga områden är sandsugning ett hot mot erosionsbenägen strand, mot bottenlevande flora och fauna och mot marinarkeologiska lämningar.

Vårt innanhav står redan inför mycket stora utmaningar. Övergödning och utsläpp gör att vi redan ser en galopperande utveckling då det gäller andelen syrefria och döda bottenområden i Östersjön.

Sandsugning har varit förbjudet i Sverige i 35 år.

I Danmark har dock sandsugningen kunnat fortgå, och i somras tog 13 miljöorganisationer och 14 kustkommuner initiativ till ett öppet brev till miljöministrarna i Sverige och Danmark där man krävde att Öresund skulle fredas.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vad avser ministern att göra för att stoppa denna rovdrift, och finns det planer på att påverka de andra länderna runt Östersjön att minska eller stoppa sandsugningen helt?