Fråga 2017/18:449 Ojämlik vård för äldre och kvinnor

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringens egen kommission för jämlik hälsa, Socialstyrelsen och geriatriker i vården påtalar och påvisar tydligt de stora skillnader som finns rörande till exempel kvalitet och tillgänglighet i vården för äldre och allra främst äldre kvinnor. Några exempel på olika generella sätt att bemöta patienter beroende på ålder och kön är nedanstående.

Äldre får inte lika ofta ta del av nya, effektivare läkemedel. Äldre nekas oftare operation, och allra tydligast gäller detta för äldre kvinnor. En studie från Västerbotten visar att tre gånger fler äldre män än kvinnor med hjärtbesvär fick genomgå en kranskärlsoperation. Personer som är över 80 år får i genomsnitt vänta 25 minuter längre på akuten än yngre.

Vi har valt att i vårt alternativ till statsbudget prioritera de mest sjuka äldre. Det är det samlade omhändertagandet av de mest sjuka äldre som kan leda till tydliga förbättringar av äldres vård och omsorg. Vi föreslår att 2,1 miljarder kronor satsas de kommande tre åren på att stärka och prioritera den samlade vårdkedjan för de mest sjuka äldre.

Det behövs mer samordning av vård och omsorg i dagens vård, som är alldeles för sjukhustung och har för svagt utvecklad nära vård. För att vården för äldre ska kunna fungera betydligt bättre krävs sammanhållna vårdkedjor, tidigt insatt proaktiv vårdplanering, mobila hemvårdsteam och ett utökat samarbete mellan landsting/regioner och kommunerna, som ansvarar för äldreomsorg och hemtjänst. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilken analys gör socialministern av att vården inte är jämlik och att främst äldre och kvinnor drabbas av detta, och vilka konkreta nya åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stärka samlade vårdkedjor för de mest sjuka äldre?