Fråga 2017/18:448 Den ökande sälpopulationen

av John Widegren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sälstammen växer och ställer till allt större problem för våra fiskare. I den östgötska skärgården är antalet sälar större än på länge. Sälen gör att konkurrensen om fisken blir betydligt större, då den äter väldiga mängder fisk och ål. Den ökande sälpopulationen hotar särskilt det kustnära och småskaliga fisket.

Samtidigt förstör sälen våra fiskares utrustning, bland annat genom att riva sönder nät, vilket gör att det på vissa ställen är i princip omöjligt att ägna sig åt nätfiske.

För att värna fisket behöver sälpopulationen begränsas. Eftersom sälen inte har några naturliga fiender blir jakten ännu viktigare. Därför måste jakten på säl öka.

Ytterligare en viktig aspekt av säljakten är tillvaratagandet av sälens kött, späck och skinn. Något som är viktigt ut ett hållbarhetsperspektiv. Därför är det väldigt problematiskt att regler från WTO i dag förbjuder den svenska handeln med sälprodukter.

Jag vill därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att möjliggöra en ökad jakt på säl och för att handel med sälprodukter ska bli tillåten?