Fråga 2017/18:440 Allmän jakttid för skarv

av John Widegren (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Skarven har de senaste åren ökat lavinartat och är i dag den vanligaste fågeln i vissa områden. Skarven lever på många sätt i konflikt med människan inte bara i kust- och skärgårdslandskapet utan även i många insjöar – något som varit väldigt tydligt även i Östergötland, till exempel vid Roxen.

Skarven förstör fiskeutrustning för stora belopp och äter vissa år upp stora delar av öringsföryngringarna. Utöver dess påverkan på fiskenäringen åsamkar den även stor sanitär olägenhet vid kustbanden och i rekreationsområden.

I november röstade EU-parlamentet för en förändring av EU:s naturvårdslagstiftning, något som bland annat innebär att EU-kommissionen ska kunna ändra och uppdatera art- och habitatdirektivet samt fågeldirektivet.

Detta är nödvändigt, då de djurarter och habitat som omfattas av direktiven i princip har varit desamma sedan direktiven antogs trots de dynamiska förändringar som skett hos djurarterna, vilket leder till att medlemsländerna i dag måste skydda arter utan reellt skyddsbehov.

Skarven har enligt Naturvårdsverket uppnått gynnsam bevarandestatus, och det finns därför inget behov av ytterligare skydds- eller bevarandeåtgärder för arten. Samtidigt hindrar fågeldirektivet en normal förvaltning, då Sverige inte kan införa allmän jakttid för skarv.

Det är bra att EU-parlamentet nu har öppnat för att direktiven kan bli mer flexibla och att förvaltningen kan bli mer ändamålsenlig. Nu krävs det dock att regeringen agerar i frågan. Den svenska regeringen måste driva frågan om att undanta skarven från fågeldirektivet och om att införa allmän jakttid.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit och kommer ni att vidta för att skarven ska undantas från fågeldirektivet och för att allmän jakttid på skarv ska kunna införas?