Fråga 2017/18:44 Språkutbildning för nyanlända kvinnor

av Jessika Roswall (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

En av Sveriges största jämställdhetsutmaningar är det låga arbetskraftsdeltagandet och den låga sysselsättningsgraden bland utrikes födda kvinnor. Regeringen konstaterar på sin hemsida att om utrikes födda kvinnor skulle jobba i samma utsträckning som inrikes födda kvinnor så skulle bnp-nivån bli 1,5 procent högre, arbetslösheten 1 procentenhet lägre, och de offentliga finanserna skulle stärkas med ca 37 miljarder kronor. För att öka arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningen spelar föräldraförsäkringens utformning, tillgången till förskola, försörjningsstödets utformning och även normer och attityder en stor roll.

En sak som skulle kunna påskynda etableringen på arbetsmarknaden för utrikes födda kvinnor är bättre tillgång till svenskundervisning under föräldraledigheten. Regeringen gör en liten satsning på detta i sin budget, men samtidigt framkommer nu att vissa kommuner – bland annat Göteborg – inte tillåter den som är föräldraledig att läsa på sfi.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:

 

Kommer statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att nyanlända kvinnor, oavsett bosättningsort, ska kunna lära sig svenska under föräldraledigheten?