Fråga 2017/18:438 Postnords arbete inför julen

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

När julen närmar sig ökar trycket på posthanteringen. Det är förståeligt. Många människor skickar såväl julhälsningar som julklappar, och allt fler handlar på internet inför julen. Nyligen rapporterade dock flera medier om att Postnords hantering av paket brister. På Arlandas postterminal ligger i skrivande stund hundratals paket utomhus under bar himmel med risk att utsättas för regn, vind och snö. När Postnord uppmärksammades på denna problematik blev svaret att det berodde på en ofantligt stor mängd paketleveranser från Kina som man har svårt att hantera.

Post- och telestyrelsen (PTS) har efter mediernas rapportering startat en tillsynsgranskning över Postnords pakethantering på Arlanda. Att paket tillåts ligga ute under bar himmel under långa perioder är givetvis oacceptabelt.

I Postnords tillståndsvillkor står också att paket ska hanteras ”så att de inte skadas genom yttre påverkan under hanteringen eller av väder och vind”.

Det förefaller märkligt att Postnord inte har förberett sig bättre på att hantera paketflödet inför julen. Oavsett om det handlar om brister i teknik eller bemanning torde det vara rimligt att Postnord säkerställer att samtliga paket och brev hanteras korrekt utan att i onödan behöva utsättas för väder och vind.

Därför vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Postnord fullföljer sitt uppdrag utifrån det tillståndsvillkor som finns uppsatt?