Fråga 2017/18:436 En polishögskola i Borås

av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 5 december 2017 kom beskedet om att den ena av två nya polisutbildningar ska förläggas till Malmö. Det är ett välkommet besked för hela Sverige att vi nu får fler utbildningsplatser för poliser.

Kvarstår gör nu beslutet om en polisutbildning i Västsverige.

Högskolan i Borås, Borås stad och Västra Götalandsregionen har varit tydliga med att både utbildningsresurser, lokaler och studentboenden finns för en uppstart av en ny polisutbildning redan hösten 2018.

Beskedet från Polismyndigheten har dels varit att Malmö låg före i processen, dels att man väntar på en utredning om var det är lämpligast att lägga de nya utbildningarna. Utredningen ska vara klar senast den 23 maj 2018.

Att Malmö nu fått sitt besked tyder på att utredningen ligger före tidsplanen. Skulle Högskolan i Borås få sitt besked inom kort kan nya polisstudenter påbörja sin utbildning redan om nio månader, något som skulle gynna hela Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vid ett eventuellt val av Borås för den nya polishögskolan i Västsverige, avser ministern då att så fort som möjligt vidta de åtgärder som krävs för att Borås ska ha sina första polisstudenter redan 2018?