Fråga 2017/18:429 Enhetligt körkort för utländska bilister

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

För att ett körkort som är utfärdat i ett land utanför EES också ska vara giltigt i Sverige behöver det enligt dagens lagstiftning uppfylla vissa krav. Det måste naturligtvis fortfarande vara giltigt i det land där det har utfärdats, och om det inte är utfärdat på engelska, tyska eller franska gäller det endast med en bestyrkt översättning till något av dessa språk eller till svenska, danska eller norska. Ett körkort som inte är försett med ett fotografi av körkortsinnehavaren gäller endast tillsammans med en identitetshandling med fotografi.

Ett utländskt körkort som är utfärdat i en stat utanför EES är inte heller giltigt i Sverige om personen har varit folkbokförd här i mer än ett år. Så länge man inte är folkbokförd i Sverige finns det däremot ingen begränsning för hur länge man får köra i landet. Ett utländskt körkort utfärdat i ett land inom EES innebär dock alltid att man får fortsätta att köra här så länge körkortet är giltigt.

Utländska körkort från länder utanför EES har på senare tid blivit ett allt större problem i Sverige, och många poliser och åklagare vittnar om att de står maktlösa inför misstänkt förfalskade körkort. Det har i princip blivit en omöjlighet att fälla utländska medborgare för olovlig körning på våra vägar eftersom det inte räcker med att de saknar körkort eller att körkorten misstänks vara förfalskade. Lagen säger att det måste bevisas att personen inte har något giltigt körkort utfärdat i hemlandet, och bevisbördan hamnar således på polis och åklagare och inte på föraren.

Polisen ertappar allt oftare personer som inte är folkbokförda i landet, till exempel asylsökande, med ett utländskt körkort som består av en pappershandling med ett påklistrat foto som misstänks vara falskt. Det är därför både svårt och administrativt krångligt att bevisa brott och uppsåt. Det krävs långa utredningar, och om körkortet är borttappat finns det i princip inget att gå på, och man tvingas lägga ned utredningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

Kommer statsrådet att se över lagstiftningen för att få ordning på situationen med misstänkt förfalskade körkort och därvid överväga att införa ett krav på någon form av enhetligt körkort för utländska bilister?