Fråga 2017/18:428 Nationell handlingsplan mot antisemitism

av Thomas Finnborg (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Begreppet antisemitism betyder fördomar och fientlighet mot judar därför att de är judar. Antisemitism har en lång historisk bakgrund med rötter i främlingsfientlighet, ekonomi, religion, nationalism, rastänkande och politik. Det kan uttryckas i till exempel ord eller handling och riktas mot judar som individer eller som kollektiv. Som historien har visat kan antisemitism även mynna ut i fördrivning och folkmord.

Tyvärr har antalet antisemitiska brott ökat i Sverige de senaste åren, och allt fler vittnar om ett hårdare klimat med en ökande rädsla, där glåpord, hot och misshandel har blivit vardag. Vissa föreningar har fått stänga sina lokaler på grund av hot och skadegörelse.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet anmäldes det under 2015 runt 280 hatbrott med antisemitiska motiv, vilket var den högsta noteringen på länge. Samtidigt befaras mörkertalet vara stort.

Situationen är naturligtvis helt oacceptabel och kräver kraftfulla insatser från samhällets sida. I Sverige ska ingen behöva vara rädd för att gå utanför dörren eller behöva flytta för att man utsätts för olika brott, oavsett tro eller bakgrund.

För att markera allvaret i denna typ av brott behöver vi därför ta fram en specifik och nationell handlingsplan mot antisemitism för att ytterligare vässa arbetet och vända den negativa utvecklingen.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska antisemitismen i Sverige?