Fråga 2017/18:414 Svensk biogasproduktion i kris

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Krisen för den svenska biogasen fördjupas för varje dag som går. Svensk biogas håller på att konkurreras ut i snabb takt av dubbelsubventionerad importerad dansk biogas.

I maj ställde jag en fråga till statsrådet om vad han avsåg att göra för att avvärja krisen. I sitt svar aviserade statsrådet olika åtgärder för biogasen, bland annat att man skulle titta på kortsiktiga lösningar på den akuta krisen. Nu har det gått mer än ett halvår, och ingenting har hänt. Under tiden har situationen för de svenska biogasanläggningarna förvärrats. Ytterligare anläggningar är på väg att läggas ned eller att säljas. Andra anläggningar hittar inte avsättning för sin fordonsgas och är därför tvungna att fackla av sin gas. Hur länge kan detta fortgå? Miljarder i skattefinansierade och privat finansierade investeringar håller på att gå upp i rök.

Den svenska biogas- och biogödselsatsningen är unik och i världsklass. Om inget görs i närtid riskerar inte bara ett utmärkt exempel på cirkulär ekonomi att erodera, utan en ny industrigren riskerar även att slås ut.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

När och hur avser statsrådet att lösa den akuta situationen för svensk biogas?