Fråga 2017/18:41 Bistånd till regimnära organisation i Belarus

av Birgitta Ohlsson (L)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

I regeringens budget går det att läsa i utgiftsområde 7 (internationellt bistånd) att målet med svenskt bistånd ska vara att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Det är mot den bakgrunden obegripligt varför en regimnära organisation i Belarus tilldelats 200 000 kronor i bistånd.

Östgruppen för demokrati och rättvisa har påvisat att regeringen finansierar ett projekt som leds av en regimnära organisation i Belarus. Dess företrädare har vid ett flertal tillfällen försvarat allvarliga brott mot mänskliga rättigheter. Syftet är att granska människorättsinstitutionen i Vitryssland, men statsrådet måste ändå dela uppfattningen att denna verksamhet ska ledas av en organisation utan rötter till den regim som är orsaken till de bristande mänskliga rättigheterna.

År 2015 vann president Lukasjenka sitt femte val utan motkandidater. Diktaturregimen i Belarusutsätter utsätter sina medborgare för tortyr och trampar på de grundläggande mänskliga rättigheterna. Regimen kämpade 2016 aktivt för att exkludera hbtq-rättigheter från FN:s initiativ, och hbtq-personer blir ständigt trakasserade.

Mot bakgrund av det som anförts vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Hur tänker statsrådet agera för att stoppa att regimnära organisationer i Belarus tar del av det svenska biståndet?