Fråga 2017/18:408 Personalmissbruk inom vården

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I jämtländska Krokom har det genom SVT Nyheters granskning nyligen framkommit att vårdpersonalen på ett boende för människor med intellektuell funktionsnedsättning och funktionshinder systematiskt brutit mot regelverket och utvecklat ett eget system för att slippa utföra sina arbetsuppgifter. Bland annat har personalen låst in de boende för natten redan kl. 17 och sedan gått hem och ändå fått betalt för ett arbete som de inte har utfört. Unga timvikarier på boendet fick även när de började arbeta lära sig hur de skulle ”jaga in vårdtagare på rummet” för att själva få vara i fred. 

Flera av vårdtagarna på boendet är beroende av hjälp och stöd dygnet runt för att få en dräglig, trygg och normal tillvaro. Det som har rapporterats är fullkomligt oacceptabelt beteende av vårdpersonalen, där människor utnyttjat sin ställning och missbrukat förtroendet hos såväl sin arbetsgivare som sina vårdtagare. De människor som drabbats måste få tillbaka sin trygghet och ges möjlighet till upprättelse.

Utifrån detta vill jag därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra vården och tryggheten för människor med intellektuell funktionsnedsättning och funktionshinder?