Fråga 2017/18:405 Jämställdhetskapitel i alla nya handelsavtal

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Handel spelar en central roll för både Sveriges ekonomi och den ekonomiska världsordningen. Genom utbyte av varor och tjänster skapas både arbetstillfällen och enorma vinster. Handeln förs i dag inte på rättvisa villkor, och de vinster som handel skapar fördelas inte på ett rättvist sätt. Orättvisa handelsvillkor och ojämlika möjligheter att delta i världsekonomin är en av huvudförklaringarna till att vår värld fortfarande är så ojämlik och till att klyftorna mellan och inom länder i stora delar av världen fortsätter att växa. Det drabbar inte minst kvinnor, som i dag utgör en majoritet av världens fattiga. Regeringen säger i sin utrikespolitiska deklaration att man bedriver en feministisk utrikespolitik. Handelspolitiken utgör en viktig del av Sveriges internationella relationer.

Europaparlamentet behandlar just nu en rapport om handel och jämställdhet – Draft Report on Gender Equality in EU Trade Agreements (2017/2015(INI)) – i syfte att lyfta handelns roll för jämställdhet och hur handel ska kunna bidra till FN:s hållbarhetsmål.

Min fråga till statsrådet Ann Linde är:

Avser statsrådet att arbeta för att regeringen ska stödja förslaget om att införa ett särskilt jämställdhetskapitel i alla nya handelsavtal framöver?