Fråga 2017/18:401 Kronofogdens specialindrivning

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Kronofogdens specialindrivningsverksamhet (S-teamen) har varit en stor framgång i arbetet med att bekämpa organiserad brottslighet. I samverkan med bland andra Skatteverket, tullen och polisen arbetar man systematiskt för att säkra och utmäta tillgångar som kan knytas till personer som misstänks för eller är dömda för ekonomisk brottslighet. Därutöver kontrollerar S-teamen att meddelade näringsförbud efterlevs samt verkställer intrångsundersökningar och handräckning enligt bland annat tvångsåtgärdslagen (bevissäkring). Dessutom ska S-teamen medverka till att samhällets insatser i stort för att förebygga och bekämpa ekonomisk brottslighet är effektiva och vidareutvecklas.

För en fungerande verksamhet krävs god närvaro i hela landet. Under senare tid har det dock framkommit uppgifter om att bemanningen i det södra teamet (Göteborg/Malmö) är mycket ansträngd. Det är särskilt allvarligt, eftersom vi har kunnat se en tydlig eskalering av allvarlig brottslighet i södra Sverige. Det har även framkommit uppgifter om att samverkande myndigheter har uttryckt oro.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Vilka åtgärder avser finansministern och regeringen att vidta för att säkerställa en god specialindrivningsverksamhet i hela landet?