Fråga 2017/18:399 Unga företagare

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Att ungdomar intresserar sig för och påbörjar eget företagande är grunden för att långsiktigt utveckla Sverige. Företag är avgörande för Sveriges ekonomi och vårt välstånd. Det är därför viktigt för vår tillväxt att vi har blivande företagare som vågar ta risker och pröva nya idéer. För att detta ska kunna förverkligas behöver trösklarna för att starta företag sänkas och kunskapen om hur man startar och driver företag höjas.

Ung Företagsamhet, UF, är ett utmärkt verktyg för att främja kreativitet och entreprenörskap, men framför allt underlättar det för att gå från en idé till att förverkliga den. Forskning kring UF-företagande tyder på att de som provar på det startar i större utsträckning ett eget företag senare i livet och får högre lön än jämförbara elever som inte startat UF-företag. Att elever utbildas i entreprenörskap har därmed ett stort samhälleligt intresse.

I dag måste elever som läst Ung Företagsamhet avveckla sina företag vid kursens slut. Detta riskerar de värden som ungdomar byggt upp under sitt UF-företagande och innebär ett avbräck för de ungdomar som vill ta sitt entreprenörskap till en ny nivå med F-skattsedel. Eftersom UF-företag inte kan använda F-skatt försvåras möjligheten att sälja tjänster genom UF-företaget kraftigt. I dag är de skattemässiga villkoren för att sälja tjänster genom UF-företaget oproportionerligt krångliga. I många fall måste köparen lämna kontrolluppgifter och betala avgifter för en tjänst då gränsbeloppen i skattelagstiftningen är alldeles för låga för UF-företag när verksamheten består av till exempel lövkrattning eller försäljning av bullar.

För att få fler att ta sitt UF-företag vidare till ett vanligt företag med potential till egenförsörjning och ett växande företag med nya arbetstillfällen krävs andra möjligheter för att övergå från UF-regelverk till F-skattsedel. Därutöver behöver förutsättningarna för att sälja tjänster från UF-företag förbättras. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Instämmer ministern i att ungas företagsamhet har potential för fler bestående företag med fler arbetstillfällen och i så fall vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att göra det enklare än i dag att kunna driva sin verksamhet med F-skattsedel?