Fråga 2017/18:391 Sveriges migrationspolitik

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Den franske presidenten Emmanuel Macron har nyligen gått ut med uppgiften att han är beredd att inleda en militärinsats för att befria unga afrikaner från den fruktansvärda slavhandeln i Libyen. Detta sker samtidigt som den franske presidenten och övriga EU kritiseras för att bära en del av skulden till den grymma tillvaro som offren möter när de försöker nå Europa efter historier om det goda livet här.

Som bekant har Sverige varit ett av de generösa, och kanske det mest generösa, länderna i Europa i form av generösa förmåner till migranter. Att svensk migrationspolitik orsakat onödig misär och död är således för mig och många andra ett tragiskt faktum.

Trots vetskapen om drunkningsolyckor på Medelhavet har man knappt alls arbetat med en signalpolitik som verkar för att färre människor ska söka sig hit. Saken blir inte bättre av att regeringen nu också vill erbjuda en amnesti för afghaner, vilket sänder ytterligare signaler som gör att fler kan komma att söka sig till Sverige. Kort och gott så för den svenska regeringen en politik som innebär att det lönar sig att inte följa regelverk och som varken är effektiv eller rättvis.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Delar statsrådet min bedömning att Sveriges signal- och migrationspolitik i själva verket kan ha medfört  dödsfall och lidande för människor som velat söka sig hit, och hur avser statsrådet och regeringen i så fall att arbeta för en politik som gör att färre vill komma hit till Sverige?