Fråga 2017/18:39 Fängslandet av Ahmadreza Djalali

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

När EU- och handelsminister Ann Linde i februari 2017 vid statsbesöket i Islamiska republiken Iran skrev under en avsiktsförklaring om vidgat och fördjupat vetenskapligt samarbete samt forskar- och studentutbyte visste ministern att en av Sveriges mer framstående forskare var fängslad och hungerstrejkade i värdlandet Iran.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare men har uppehållstillstånd i Sverige där han bor med fru och två barn sedan 2009 med undantag för ett par år vid universiteten i Piemonte och Bryssel. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska Institutet 2012 och har sedan dess samarbetat med en rad svenska och internationella forskare som är framstående inom ämnet.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016. Hans familj i Sverige fick ingen information om gripandet förrän efter tio dagar. Han är sedan mer än 16 månader fängslad i Evinfängelset i Teheran och hotas med dödsstraff för ”samröre med fiendemakt” och ”spioneri” utan att anklagelsepunkterna preciserats eller redovisats. Djalali var länge isolerad utan tillgång till försvarsadvokat och är i mycket dålig fysisk och psykisk kondition. Den 22 augusti genomfördes en rättegång där ingen utomstående observatör tilläts närvara. Rättegången ska återupptas och dom meddelas i oktober.

Under den långa tid som förflutit sedan Ahmadreza Djalali blev fängslad har familjen levt i stor ängslan och vånda i Stockholm i väntan på besked från både UD och Iran. UD har meddelat att man följer Djalalis fall och behandlar det som ett ”konsulärt ärende” samt har begärt att få träffa honom men nekats detta.

Ahmadreza Djalalis fall är inget konsulärt ärende utan i högsta grad ett humanitärt och politiskt ärende. Det ankommer på Sveriges regering att agera och officiellt kräva Djalalis frigivande.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att verka för att Sverige kräver att Islamiska republiken Iran friger Ahmadreza Djalali om det inte kan bevisas att han är skyldig?