Fråga 2017/18:386 Dubbelbeskattning av småsparare

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen vill inte att svenskar ska spara, är signalen som regeringen tydligt sänder. Från och med årsskiftet kommer långsiktiga sparformer som investeringssparkonton och kapitalförsäkringar att beskattas.

Det är riktigt dålig politik att gå hårdare åt dem som har möjlighet att se till att ta ansvar genom att spara lite grann då och då. I grunden är det helt rätt och förnuftigt att förbereda hushållsekonomin för kommande påfrestningar.

Vi befinner oss i en tid när fler än de nästan 2 miljoner småsparare som nu kommer att beskattas för att de gör rätt borde spara, och regeringens främsta uppgift borde vara att stimulera svenskar att spara mer. Men man väljer trots stark kritik att höja skatten på sparande. Kommer ens någon att ställa sig upp och försvara detta, förutom finansminister Andersson?

Finansministerns skattehöjning drabbar vanligt folk. Regeringens slag är riktat direkt mot 1,8 miljoner människor som påverkas av skattehöjningar på sparande.

På den under regeringen lydande myndigheten Pensionsmyndighetens webbplats går att läsa som tips till svenskar vad gäller det framtida individuella sparandet:

"Pensionsspara på tre sätt

Nu när finansministern i stället dubbelbeskattar sparformer och raserar incitamenten för småsparare att ta ansvar för att spara, hur avser finansministern att svenskarna ska spara då?

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att svenskar ska ta långsiktigt ansvar genom att spara nu när ministern har fördyrat för småsparare att fylla sina hushållslador?