Fråga 2017/18:381 Samma rätt till akut vård för alla barn

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

På så kallade SiS-hem, hem som drivs av Statens institutionsstyrelse, bor ungdomar som mår väldigt dåligt. Ofta finns där ungdomar som är särskilt aggressiva och utåtagerande, och det händer att en ungdom försöker avsluta sitt liv. Det finns även stor risk att ungdomar avviker under färd till psykakuten. Då tar inte ambulansen med den som behöver komma till akut vård. Polisen kallas vanligen till platsen, men inte heller de kan sköta transporten då det inte är deras ansvar längre. De senaste åren har antalet självmordsförsök på SiS-hem ökat kraftigt. Samtidigt vittnar personal på SiS-hem om att en ungdom med självskadebeteende ofta triggar andra ungdomar med självskadebeteende. På de SiS-hem jag besökt berättar man om svårigheterna med att transportera de intagna, då det finns risk att de avviker, och dessutom andra risker i samband med vanlig biltransport.

Transporter mellan inrättningar ska numera skötas av Nationella transportenheten, men de kan endast ske under vardagar fram till klockan 17. I realiteten innebär detta att en ungdom som bor på SiS-hem inte kan komma till akut sjukvård på kvällar och helger.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Hur avser statsrådet att se till att alla som bor på SiS-hem får samma rätt till akut vård, oavsett tid på dygnet och veckodag?