Fråga 2017/18:364 Skatteregler vid försäljning av bostadsrätt

av Gunilla Nordgren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skattereglerna vid försäljning av bostadsrätt upplevs av många som otydliga, vilket bland annat visar sig genom att antalet förfrågningar om rådgivning har ökat under de senaste åren. Skatteverket gör allt oftare tolkningen att det rör sig om spekulation. För att skattesatsen på 22 procent av reavinsten ska gälla krävs att man har bott i eller har för avsikt att bosätta sig i bostaden man säljer, annars kan Skatteverket göra tolkningen att det rör sig om näringsverksamhet och att bostaden då utgör en lagertillgång. Skattesatsen kan då hamna på 40–60 procent. Det finns en möjlighet att skattesatsen blir 27 procent när säljaren inte har bott i bostaden, men denna regel används inte särskilt ofta. Skatteverket har i massmedierna meddelat att myndigheten avser att tillämpa den högre skattesatsen på 40–60 procent vid försäljningar där säljaren inte har bott i bostaden.

För närvarande finns det få vägledande domstolsbeslut, vilket medför att gränsdragningen inte är tillräckligt tydlig. Det finns exempel på att människor drabbats av en högre skattesats och efterkrav på grund av en orimlig tolkning. De har tvingats att överklaga och får då ofta rätt. Det visar att en större tydlighet i skattereglerna är högst önskvärd.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga finansministern:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tydliggöra gällande lagstiftning, inklusive reglerna för skattesatser, vid försäljning av bostäder?